Éld Túl!

Túlélési kézikönyv a mindennapokhoz, katasztrófa helyzetekhez és a zord vadvilághoz

Tartalom

Támogatóink

Archívum

Reklám

MyStat

ExtrameTracking

eXTReMe Tracker

A rendkívüli megterheléseket kisérő pszichikai jelenségek

2007.10.22. 02:36 orenas

    Igen nagy megterhelések után és a későbbi, ismételten fellépő életveszélyes helyzetekben az alábbi jelenségek figyelhetőek meg illetve az ezekre való érzékenységek:
  • A tudatállapot megváltozása: például a tudat beszűkültsége és a sérelmek rendszeres ismételgetése
  • A tiszta tudat elvesztése
  • Az emlékezet hosszabb ideig tartó kihagyása
  • időérzékelési zavarok
  • érzelemszegénység
  • lelki reakciók hiánya
A hónapokig vagy esetleg évekig is tartó rendkívüli megterhelések eredményeképpen lelki működési zavarok maradhatnak fenn. A szorongás ekkor nem csak a bekövetkezhető helyzetre vonatkozik, az általános elbizonytalanodás és az alapvető bizalom vesztés minden területen felléphet.

    Ismerjük meg a rendkívüli megterhelések alkalmával fellépő speciális félelem fajtáit:

Az elszigeteléstől való félelem
    Tényleges elszigetelés, vagy az elszigetelés veszélye esetén  (sérülés, rossz kondíció, stb.) a teljes elhagyatottság, a tehetetlenség érzése léphet fel, mert az egyén csoportkapcsolataiból ki van szakítva, elszigetelődik, izolálódik.

Az ismeretlentől való félelem
    Nem egyértelmű az új helyzetekben a tehetetlenség, a bizonytalanság érzése és a kellemetlen lelki feszültség keletkezik.

A sérülésektől és a haláltól való félelem
    Normális körülmények között az ember nem gondol a saját halálára, vagy elhessegeti ezt a gondolatot. Rendkívüli helyzetekben szembe kell néznie azzal a lehetőséggel is, hogy megsebesül vagy meghal. Ez fokozhatja a félelmét, de az életösztönt is serkenheti.

A stressz
    Azaz feszültség, igénybevétel (az előző fejezetben már tisztáztuk a jelenség jelentését). A fogalmat általánosságban inkább negatívan fogják fel, például: mint túl terhelést, vagy szorongást, lelki nyomást. A biológiában azonban egyfajta különleges hatást értenek alatta, amelyre a szervezetnek az életben maradáshoz szüksége van (védekezési reakció).
Megfigyelhettük, hogy veszély esetén a test mindig a veleszületett, természetes módon reagál, az energiatartalékokat automatikusan mozgósítja és gondolkodási blokád áll be. A szükséges reagálások felett a gondolkodás túlságosan nagy luxus lenne, túl nagy időveszteséget jelentene és könnyen életveszélyessé válhatna.

    Elemezzük egy kicsit mi is történik stressz helyzetben?:
  • Bekövetkezik a stressz helyzetet kiváltó esemény
  • A köztiagy  a riadókészültség állapotába kerül.
  • A szimpatikus idegrendszer átveszi az ingereket és tájékoztatja a mellékvesét.
  • A mellékvesevelő adrenalin és noadrenalin hormonokat juttat a vérbe.
  • A szívverés gyorsul.
  • A vérnyomás emelkedik.
  • Az egész keringési rendszer aktiválódik, és az anyagcserefolyamat felgyorsul.A test megkezdi felhasználni a tartalékait (cukor és zsírtartalékokat), és mozgósítja az összes rendelkezésére álló erőt. A szervezet így készül fel a menekülésre vagy a küzdelemre.
  • A mellékvese csökkenti az emésztési tevékenységet, a szexuális funkciókat és az immunreakciókat, ezen funkciók kiesésével résztvesz az esetleges ellenálás vagy védekezés növelésében, ezáltal minden energia bevethető a veszély elhárítására.
  • Átmenetileg a szokásosnál több vörösvérsejt áramlik át a véredényeken keresztül a hajszálerekbe, ami által növekszik az oxigénellátás és a gyorsul a szén-dioxid cseréje.
  • A véralvadási tényezők erősebben működnek, úgy hogy az esetleges sérülés esetén a keletkezet sebek hegedése szinte azonnal megkezdődjön.
    A fokozott hormontermelés által létrejött aktivitás csak testi tevékenységek útján csillapítható le, valahogy úgy mint a mikor a kutyák kergette nyulak is a veszély megszűnte után is mindig tovább szaladnak, így vezetik le a riadóállapotot és a félelemet.  Azoknál a katonáknál, akiket majdnem találat ért, és a támadás után tétlenül és mozdulatlanul a fedezékben kellett maradniuk, szinte elviselhetetlenen mozgáskényszer lépet fel, voltak akik ennek nem tudnak ellenállni, és vaktában elhagyva a fedezéket, a lövések áldozatai lettek.
Az azonban megállapítható, hogy ha a stressz sokáig tart, vagy tartóssá válik, egészség károsodások következhetnek be. A stressz fizikai károsodásokat is okozhat, olyanokat mint a szív és keringési megbetegedések, vagy a gyomor- és a béltraktus betegségei, valamint idegrendszeri megbetegedéseket, idegességet.
      

Szólj hozzá!

Címkék: stressz félelem pszichika pszichikai jelenségek elszigetelés halál félelem

A bejegyzés trackback címe:

https://eldtul.blog.hu/api/trackback/id/tr97203413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása