Éld Túl!

Túlélési kézikönyv a mindennapokhoz, katasztrófa helyzetekhez és a zord vadvilághoz

Tartalom

Támogatóink

Archívum

Reklám

MyStat

ExtrameTracking

eXTReMe Tracker

Az idegrendszerről tömören

2007.10.10. 23:47 orenas

    Az emberi test és lélek egységes egészet alkot, állandó kölcsönhatásban vannak és elválaszthatatlanul kötődnek egymáshoz. A test gondjai kihatnak a lélekre és a szellemre, valamint mind ez fordítva is igaz. Például az ijedség és a félelem rosszullétet, izzadást, reszketést, elpirulást, elsápadást, szaporább pulzust eredményezhet; a testi fájdalom ingerültséget, a figyelem összpontosítására való képtelenséget, agressziót vagy depressziót válthat ki.
    A bennünket ért külső, fizikai és pszichikai hatásokat az idegrendszer dolgozza fel. Feladata, hogy az érzékszervek útján információkat szerezzen a külvilágról és magáról a testről, azokat ingerületé változtassa, a megfelelő központokban feldolgozza, és a tudatos vagy nem tudatos reakciókat magatartás módokat váltson ki.

    Az idegrendszer legfontosabb működési egységei:

  •  Az idegek:
    Az ingerületeket  az érző idegpályák az érzékszervektől a központi idegrendszerbe - az agyba - irányítják, a mozgató idegpályák pedig a központi idegrendszerből a végrehajtó szervekig - izmok, mirigyek - továbbítják azokat.
  • A gerincvelő:
    A gerincvelő irányítja az ín- és bizonyos izom reflexeket - mint például a térd inak vagy az Achilles-inak reflexei stb. - és a nem akaratos mozgásokat, illetve itt haladnak a fő mozgató és érző ideg pályák.
 
  • Az agy:
    Nagyon leegyszerűsítve: öt részre oszlik, amelyek bizonyos funkciókat látnak el, de egymással és az idegrendszer más részeivel összehangolva működnek.
    A nagyagy lebenyei dolgozzák fel a tudatos érzékeléseket és észleléseket, felelősek a beszédért, a zenei érzékért, az emlékezetért, stb., tovább vezetik az impulzusokat és ösztönös cselekvéseket váltanak ki.
    A kisagy összehangolja a mozgást - egyensúlyi-koordináció -
    A középagy az eszméleti állapotért felelős, valamint a látási reflexek központjaként működik.
    A köztiagy irányítja a vegetatív idegrendszert, az érzékszervek és a nagyagy közti összeköttetés központja, szabályozza a testhőmérsékletet, a vízháztartást, a táplálék és folyadék felvételt, stb.
    A nyúlt velő kapcsoló és áthidalási központ az agy és a gerincvelő között. Főleg idegpályák húzódnak benne. Itt helyezkednek el bizonyos létfontosságú reflexközpontok - mint a légzés, vérkeringés, csuklás, köhögés, hányás, tüsszentés, könnyezés - . Vagyis az akaratlan, illetve a reflexszerű mozgások egyik irányító központja.
 
  • A vegetatív idegrendszer:
    A sima izmok, a szívizom, és a mirigyek működését szabályozó leszálló idegpályák összessége az ún. vegetatív idegrendszer. A belső szervek - véredények, zsigerek, kiválasztószervek, mirigyek - irányítását végzi.
    A vegetatív idegrendszer két részből a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerből áll.
    A szimpatikus idegrendszer meggyorsítja a vérkeringést és csökkenti a zsigerek működését, ezzel növelve a szervezetnek a menekülésre, védekezésre, támadásra való készségét.
    A paraszimpatikus idegrendszer működése előmozdítja azokat a folyamatokat, amelyek a szervezet felfrissüléséhez, regenerálódásához szükségesek.
    A szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer nem csak testi fiziológiai tünetekben, hanem lelki reakciókban is megjelenhetnek. Ez a folyamat fordítva is működik azaz a szervezet az őt ért külső stresszhatásokra a szimpatikus vagy a paraszimpatikus idegrendszer fokozott működésével reagál. Ezáltal azok a fokozott lelki megterhelések amelyek  ijedséget, félelmet, szorongást, vagy valamilyen hasonló tünetet váltottak ki, olyan testi tünetekben is nyomon követhetők , mint például az izomremegés, verejtékezés, erős szívdobogás vagy a gyomor működési zavar.

1 komment

Címkék: agy stressz idegrendszer ideg gerincvelő vegetatív idegrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://eldtul.blog.hu/api/trackback/id/tr78192907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyara 2008.08.27. 21:37:23

Szia, én az idegrendszerről tanulok, és épp egy érthető és tömör leírást (összefoglalást) kerestem a témában. Nálad találtam meg. Köszönöm. :)
Üdv: Kyara
süti beállítások módosítása